Ressenyes: Tras la virtud

Alasdair Chalmers MacIntyre. Tras la virtud

Tras la virtud. Alasdair MacIntyre. Crítica (2001) ISBN 9788484321705

Alasdair MacIntyre (Glasgow, 12 de gener de 1929) és una figura clau en el recent interès en l'ètica de la virtut, dins el comunitarisme, que posa com aspecte central de l'ètica els hàbits, les virtuts, i el coneixement de com arriba a l'individu una vida bona, en la qual trobin plenitud tots els aspectes de la vida humana, en comptes de centrar-se en debats ètics específics com, posant un exemple, l'avortament. MacIntyre no omet parlar sobre aquests temes particulars, sinó que s'acosta a ells des d'un context més ampli i menys legalista o normativista.

És aquest un enfocament de la filosofia moral que demostra com el judici d'un individu neix del desenvolupament del caràcter. MacIntyre subratlla la importància del bé moral definit en relació a una comunitat de persones involucrades en una pràctica que demana béns interns o béns d'excel·lència, i no en centrar-se en fenòmens independents d'una pràctica, com l'obligació d'un agent moral (ètica deontológica) o en les conseqüències d'un acte moral particular (utilitarisme).

L'ètica de la virtut sol estar associada amb autors premoderns (p. ex. Plató, Aristòtil, Tomàs d'Aquino), encara que també es troba en altres sistemes ètics (p. ex. deontologia kantiana). MacIntyre afirma que la síntesi de Tomàs d'Aquino del pensament de Sant Agustí amb el d'Aristòtil és més profund que altres teories modernes, en ocupar-se del telos (finalitat) d'una pràctica social i de la vida humana, dintre del context en el qual la moralitat dels actes és avaluada.

En el prefaci  a “Tras la virtud” MacIntyre afirma: “Este libro surge de una reflexión amplia sobre las deficiencias de mis primeros trabajos sobre filosofía moral y de la insatisfacción creciente acerca de la concepción de la «filosofía moral» como un área independiente y aislable de investigación. Un tema central de buena parte de esas primeras obras era que la historia y la antropología debían servirnos para aprender la variedad de las prácticas morales, creencias y esquemas conceptuales. La noción de que el filósofo moral puede estudiar los conceptos de la moral simplemente reflexionando, estilo sillón de Oxford, sobre lo que él o ella y los que tiene alrededor dicen o hacen, es estéril. No he encontrado ninguna buena razón para abandonar este convencimiento; y emigrar a los Estados Unidos me ha enseñado que aunque el sillón esté en Cambridge, Massachusetts, o en Princenton, Nueva Jersey, no funciona mejor. Pero en el mismo momento en que estaba afirmando la variedad y heterogeneidad de las creencias, las prácticas y los conceptos morales, quedaba claro que yo me estaba comprometiendo con valoraciones de otras peculiares creencias, prácticas y conceptos. Di, o intenté dar, por ejemplo cuenta del surgimiento o declive de distintas concepciones de la moral; y era claro para los demás, como debía haberlo sido para mí, que mis consideraciones históricas y sociológicas estaban, y no podían por menos de estar, informadas por un punto de vista valorativo determinado. Más en particular, parecía que estaba afirmando que la naturaleza de la percepción común de la moralidad y del juicio moral en las distintas sociedades modernas era tal, que ya resultaba posible apelar a criterios morales de la misma forma que lo había sido en otros tiempos y lugares y esto era una calamidad moral. Pero, si mi propio análisis era correcto, ¿a qué podría acudir?”
 




01/02/2015 09:00:00




2025 - Glacom®